Det är i allra högsta grad viktigt att kommunerna arbetar aktivt för minska utsläppen av koldioxid för att klimatproblemen ska motverkas. Därför är det intressant att studera vilka faktorer som är av vikt när det kommer till att realisera klimatmål och klimatpolicy. Studiens syfte är att undersöka i vilken utsträckning nätverk och målstyrning är en faktorer för framgångsrikt klimatarbete utifrån frågeställningen; varför har Sundsvalls kommun ett mer framgångsrikt klimatarbete än Gävle kommun? Det är en jämförande fallstudie mellan Sundsvalls kommun och Gävle kommun. Studien prövar hypotesen om att nätverk är en förutsättning för framgångsrikt klimatarbete.
Genom processpårning har respektive kommuns klimatarbete kartlagts för att finna projekt eller processer som varit centrala. Därefter har klimatarbetet analyserats utifrån hur kommunernas klimatarbete organiseras och vilka aktörer som är centrala för att se i vilken utsträckning nätverk gör sig gällande. Slutligen har en jämförelse mellan kommunerna gjorts för att finna likheter och skillnader dom emellan och besvara studiens syfte och frågeställning.
Studien visar att nätverk är en förutsättning för klimatarbetet men att även målstyrning utgör en viktig del. I jämförelsen av kommunerna framkommer att det i Sundsvall sker mer nätverkande än i Gävle kommun men att även målstyrningen samtidigt är mer tydlig och strukturerad i Sundsvall än i Gävle. Nätverk är alltså en förutsättning för framgångsrikt klimatarbete och det förklarar framgången i Sundsvalls kommun. Dock är det oklart i vilken utsträckning nätverk kan förklara skillnaden mellan Sundsvalls och Gävles framgång i klimatarbetet då fler faktorer, som målstyrning, spelar in.
2013-06-12