Tidiga och samordnade insatser (TSI) för barn och unga i risk för psykisk ohälsa genom samverkansmodellen HLT (förskola, hälso- och sjukvård och socialtjänst) kan bidra till en mer jämlik framtida hälsa, men implementeringen behöver studeras i olika kontexter och för olika målgrupper för att utvärderas och utvecklas.
Syfte: Syftet var att processutvärdera implementeringen av samverkansprojektet HLT i Sollefteå kommun med fokus på framgångsfaktorer och hinder, utifrån ett landsbygdsperspektiv.
Metod: Kvalitativ fallstudiedesign där tre fokusgruppdiskussioner och enkätundersökningar genomfördes med fyra olika målgrupper; förskole-team, skol-team, styrgrupp och ledningsgrupp, mellan oktober 2022 och april 2023. Fokusgrupp-diskussionerna spelades in och transkriberades, och analyserades med kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Projektorganisationens förförståelse om vad HLT innebär, visade på mognad i de olika verksamheterna. Alla deltagare ansåg att målet med HLT-implementeringen var att uppnå en god samverkan, vilket alla, på olika sätt, uttryckte att de hade uppnått. Framgångsfaktorerna handlade om själva strukturen i HLT-modellen, stödet från ledningen, flexibla mötesformer och personkännedom som underlättade i en landsbygdskontext. Utmaningarna handlade om de långa avstånden och svårigheter med att rekrytera personal, vilket påverkar jämlikhetsaspekter (vilka som kan erbjudas HLT-samverkan, och innehållet i det stöd som HLT-samverkan kan erbjuda). För den fortsatta implementeringen behöver en plan utvecklas för hur nya teammedlemmar rekryteras och introduceras i HLT-arbetet och ett målarbete behöver startas där gemensamt uppsatta mål kan mätas och följas över tid (effekt-, resultat och processmått). Fortsatt stöd behövs från ledningen, och en projektledare som kan vara länken mellan de olika teamen, och mellan ledningen och teamen.
Slutsatser: Intersektoriell samverkan och kunskapsutbyte skapar en breddad bild som möjliggör tidig identifiering av behov och stöd till barn och unga. Landsbygdskontexten gynnar teambygge men långa avstånd i kombination med bristande resurser och avsaknad av mätbara mål utgör hinder för långsiktig hållbarhet.
2024. , p. 13