Bakgrund: Sjuksköterskans roll är viktig vid överflyttning av patienter från en vårdgivare till en annan. Äldre personer med komplexa vårdbehov löper stor risk vid vårdövergångar och sköra äldre tenderar känna oro i samband med dessa processer. Återinskrivningsrisken är högre vid utskrivning till ordinärt boende än till särskilt boende, vilket även skiljer sig mellan glesbygds- och tätortsbosatta, till nackdel för de glesbygdsbosatta. Få tidigare studier förklarar sjuksköterskans perspektiv på vårdövergångar från sjukhusvård till hemsjukvård i ordinärt boende i gles landsbygd.
Syfte: Att ge en djupare förståelse för sjuksköterskors uppfattningar av vårdkvalitet vid vårdövergångar från sjukhusvård till hemsjukvård i gles landsbygd.
Frågeställningar: Vad uppfattar sjuksköterskor vara det huvudsakliga bekymret i vårdövergångar från sjukhusvård till hemsjukvård i gles landsbygd och hur hanteras detta?
Metod: En konstruktivistisk grundad teori-Metod: baserad på individuella intervjuer med 21 legitimerade sjuksköterskor med erfarenhet av vårdövergångar från sjukhus till hemsjukvård i glesbygd.
Resultat: Det huvudsakliga bekymret vid vårdövergångar var "Vårdkoordination i en komplex process". Komplexiteten härrörde från flera miljömässiga och organisatoriska faktorer, vilket skapade en rörig och fragmenterad kontext för sjuksköterskorna att navigera inom. Kärnkategorin ”Att aktivt kommunicera för att reducera patientsäkerhetsrisker” förklarades närmre av de tre kategorierna – ”Samarbeta kring förväntade vårdbehov”, ” Förutse hinder” och ”Tajma avgången”. Underlåtenhet att utföra dessa aktiviteter förknippades med ökad risk för vårdskador i flera avseenden.
Diskussion: Fynden visar hur kommunikation och samarbete är nyckelfaktorer för vårdkvaliteten i övergångsprocessen. Ett proaktivt arbetssätt underlättar i gles landsbygd där långa avstånd medför längre tid från beslut till genomförande. Den konstanta interaktionen mellan kategorierna sammanknöts av den teoretiska koden ”Att konstant prioritera”. Beslutsfattare måste ha i åtanke vilka risker kopplat till organisation och vårdövergångar som kan uppstå i glesbygdsmiljö, för att möta behoven hos sköra äldre personer och deras anhöriga.
Slutsats: Studien visar en mycket komplex och stressad process som omfattar flera organisationer och aktörer. Riskreducering kan underlättas av tydliga riktlinjer, verktyg för kommunikation och tillräcklig bemanning.
2023.