Högläsning – en mysstund eller ett verktyg för lärandet?: En studie över verksamma lärares synsätt och tillämpning av högläsning som undervisningsmetod
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
PISA-undersökningar visar att elevers läsförståelse sjunkit de senaste åren. Samtidigt visar annan forskning att högläsning kan användas för att utveckla elevers läs- och skrivinlärning men också för att förebygga att problem uppstår. Därför vill jag som skribent undersöka vilket synsätt aktiva lärare har på högläsning samt hur de använder sig av högläsning som undervisningsform i årskurs 3. Utifrån egna tidigare erfarenheter har jag en föreställning om att högläsning många gånger används som ett tidsfördriv eller mysstund i skolan och därför har ett intresse för ämnet tagit form.
Resultatet från min studie visar att de lärare som deltagit använder högläsning som undervisningsmetod, är insatta i ämnet och har en positiv syn på högläsning som verktyg för lärandet. De lärare som deltagit i studien förespråkar en strukturerad högläsning vilket också är vad majoriteten av den tidigare forskningen gör. Däremot visar resultatet även att lärare anser att tids-bristen ofta gör att de inte hinner förbereda högläsningen eller bearbeta texten tillsammans med eleverna.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 48
Keywords [sv]
högläsning, grundskola läsupplevelser, skönlitteratur, språkutveckling, läsinlärning, intervjuer, observationer, sociokulturella lärandeteorin.
National Category
Languages and Literature
Identifiers
URN: urn:nbn:se:miun:diva-43129OAI: oai:DiVA.org:miun-43129DiVA, id: diva2:1596286
Subject / course
Swedish Language SV1
Educational program
Primary School teacher education programme 1-3, preschool ULGLG 240 higher education credits
Supervisors
Examiners
Note
Godkänt datum 2019-02-04
2021-09-222021-09-22