Övertoner i motordrivsystem: Metod för att beräkna förluster
2019 (Swedish) Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Utvecklingen av kraftelektronik har möjliggjort tämjandet av vår tids arbetshäst, asynkronmotorn.
Att driva motorn med en frekvensomriktare gör motorn mer effektiv, och den mjukare driften minskar på slitaget. Två faktorer som spar både pengar och miljö, och är av betydelse för att bygga ett hållbart samhälle.
Baksidan är att frekvensomriktaren orsakar elektromagnetiska störningar i sin elektriska omgivning, vilket blir en konsekvens av att installera en frekvensomriktare. I den här rapporten behandlas främst de övertoner som orsakas av frekvensomriktarens likriktarsteg, och som beror på att den drar distorderad ström från spänningskällan. Strömövertoner och spänningsövertoner utvecklar en distorderad effekt, som inte tillför något aktivt arbete i belastningen, och kan därför betraktas som en förlust i exempelvis ledningar och transformatorer, när den flyttas fram och åter mellan spänningskälla och belastning.
Frekvensomriktarens effektfaktor ger en indikation på mängden distorderad effekt, och kan användas i ett beräkningsprogram för att beräkna förluster som beror på frekvensomriktarens övertoner.
För att minska den distorderade effekten behöver frekvensomriktarens effektfaktor förbättras, vilket kan ske genom reducering av övertonerna. Att använda ett 12-pulssystem är en metod att göra detta på, men det finns även andra metoder för att reducera övertonerna. Valet av metod är anläggningsspecifik och det går inte att generellt säga när det lönar sig att välja ett 12-pulssystem.
Place, publisher, year, edition, pages 2019. , p. 83
Keywords [sv]
Motordrivsystem, Frekvensomriktare, Frekvensomformare, Övertoner, Effektfaktor
National Category
Other Electrical Engineering, Electronic Engineering, Information Engineering
Identifiers URN: urn:nbn:se:miun:diva-36611 Local ID: ET-V19-G3-026 OAI: oai:DiVA.org:miun-36611 DiVA, id: diva2:1333819
Subject / course Electrical Engineering ET2
Educational program Electric Power Engineering TEKRG 180 higher education credits
Supervisors
Examiners
2019-07-022019-07-022019-07-02 Bibliographically approved