Mid Sweden University

miun.sePublications
System disruptions
We are currently experiencing disruptions on the search portals due to high traffic. We are working to resolve the issue, you may temporarily encounter an error message.
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Materiality matters when organizing for crisis managament
Mid Sweden University, Faculty of Science, Technology and Media, Department of Information Systems and Technology. (RCR)ORCID iD: 0000-0002-2432-2931
2018 (English)In: International Journal of Information Systems for Crisis Response and Management, ISSN 1937-9390, E-ISSN 1937-9420, Vol. 10, no 2Article in journal (Refereed) Published
Abstract [en]

Sensemaking is the process to make sense of an unknown event. Research on the contribution of materiality in sensemaking is currently an area in need of further study. The Swedish system of crisis management puts the municipality in a key position when managing a crisis. Making the municipal situation room an interesting area for research. This study focuses on sensemaking in the municipal situation room during crisis management. The area of interest is when and why digital and/or non-digital resources are being used during sensemaking. The study contributes to an understanding of how sensemaking are performed in entanglement with the materiality provided. This is important for understanding needs of exercises and needs of resources in the situation room. The study was conducted as a qualitative study where interviews and observations were used to gather empirical evidence.

Place, publisher, year, edition, pages
Hershey, USA: IGI Global Publishing , 2018. Vol. 10, no 2
National Category
Information Systems, Social aspects
Identifiers
URN: urn:nbn:se:miun:diva-35268DOI: 10.4018/IJISCRAM.2018040102OAI: oai:DiVA.org:miun-35268DiVA, id: diva2:1271710
Note

Artikeln ingår i projektet GSS2

Available from: 2018-12-18 Created: 2018-12-18 Last updated: 2021-12-20Bibliographically approved
In thesis
1. Materialitetens roller och förutsättningar i kommunal krisledning
Open this publication in new window or tab >>Materialitetens roller och förutsättningar i kommunal krisledning
2019 (Swedish)Licentiate thesis, comprehensive summary (Other academic)
Abstract [sv]

Arbetet med denna licentiatavhandling har skett inom ramarna för det Interregionalt finansierade projektet Gränslös samverkan för ökad säkerhet 2. Syftet med avhandlingen har varit att fördjupa kunskapen om kommunal krisledning genom att också inkludera materialitetens medverkan i krisledningen och vilka förutsättningarna är för att de ska brukas. Med perspektivet av hur analoga och digitala resurser används under krisledning och vilka förutsättningar som finns för att detta ska göras skapas insikter att ta i beaktande när övningar och IT-stöd för övningar. 

Studier har genomförts med en kvalitativ ansats med litteraturstudier, intervjuer och observationer som datainsamlingsmetoder. Det empiriska materialet har därefter betraktats med meningsgivande (sensemaking) och affordans (affordance) som teoretiska perspektiv för att förstå materialitetens roll och förutsättning i kommunal krisledning.

Avhandlingen visar att de förmågor som är återkommande under övningar är samverkan, kommunikation, informationsdelning och skapande av lägesbild. Ofta övas inte aktiviteterna i sin helhet då tekniska och analoga resurser inte innefattas i övningarna. Aktörerna övar därmed delar av görandet, att tänka kring exempelvis att skapa en lägesbild, och inte görandet som helhet som involverar materialitet.  Aktörernas egna reflektioner från utvärderingarna är att de själva önskar mer övning med de tekniska resurser som de har till sitt förfogande. Artikel II visar att materialiteten tar en stor plats i det arbete som sker i krisledningsrummet. Materialiteten kan ses anta roller som strukturgivande, meningsgivande, tidsöverbryggande och distansöverbryggande. Den tredje ingående artikeln visar att förutsättningar för att kunna bedriva krisledning är att kunna hantera materialitetens roller och att det krävs flexibilitet då krisledningsgruppens sammansättning är beroende av krisens art och omfattning. Ytterligare en förutsättning är trygghet i den egna organisationen, att känna sin egen roll i krisledningsgruppen och att kunna hantera de analoga och digitala resurser som finns tillgängliga är även det en förutsättning för arbetet. Avslutningsvis visar arbetet också att tid är viktig. Tid att kunna öva de personer som ska ingå i krisledningsgruppen för att därmed kunna skapa den trygghet som behövs. 

Place, publisher, year, edition, pages
Sundsvall: Mid Sweden University, 2019. p. 68
Series
Mid Sweden University licentiate thesis, ISSN 1652-8948 ; 146
Keywords
crisis management, sensemaking, materiality, affordance, krisledning, meningsskapande, materialitet, affordans
National Category
Information Systems, Social aspects
Identifiers
urn:nbn:se:miun:diva-35257 (URN)978-91-88527-76-9 (ISBN)
Presentation
2019-01-14, L111, Sundsvall, 09:00 (Swedish)
Opponent
Supervisors
Funder
Interreg Sweden-Norway
Note

Vid tidpunkten för försvar av avhandlingen var delarbete 2 opublicerat men accepterat.

At the time of the defence the following paper was accepted, but unpublished: paper 2.

Available from: 2018-12-18 Created: 2018-12-17 Last updated: 2020-05-20Bibliographically approved
2. Verksamhetens påverkan på post-adoptiva teknikval
Open this publication in new window or tab >>Verksamhetens påverkan på post-adoptiva teknikval
2022 (Swedish)Doctoral thesis, comprehensive summary (Other academic)
Abstract [sv]

Digitalisering beskrivs som en möjlighet att lösa samhällsproblem genom att stödja och utveckla verksamheter. Det visar sig bland annat genom investeringar i informationsteknologiska lösningar i samhället. Ny teknik skapas och befintliga digitala lösningar vidareutvecklas men hur kan vi veta att dessa digitala lösningar kommer att användas? Hur teknik sprids och hur individer och organisationer väljer att börja använda ett verktyg (adoption) är frågeställningar som informationssystemforskare har studerat under många årtionden. Tidigare forskning har fokuserat på teknikens, individens eller organisationens egenskaper och hur dessa inverkar på både teknikspridning och adoption av teknik. Den här avhandlingen väljer att förflytta perspektiv på två sätt. Det första perspektivet handlar om adoption. Adoption av teknik handlar om valet att börja använda en ny teknik. I den här avhandlingen har fokus varit inställt på post-adoption. Det vill säga vad är det som påverkar ett val mellan olika tekniker som användaren redan har börjat att använda. Den andra förflyttningen av perspektiv är att inte fokusera på teknikens, individens eller organisationens egenskaper. Istället har den här avhandlingen fokuserat på verksamheten som aktivitet. Avhandlingens studieobjekt har varit den lokala nivån i den svenska krisberedskapen. Syfte har varit att förstå hur verksamheten påverkar medarbetarnas val mellan befintliga tekniker. Följande fråga har drivit arbetet:

Hur påverkar krisberedskapspraktiken de institutionella aktörernas post-adoptiva teknikval? 

Arbetet har haft en kvalitativ ansats där data har genererats genom observationer, intervjuer och dokumentstudier. Avhandlingen omfattar sju artiklar som var och en presenterar resultat som framkommit under de studier som genomförts. Den genererade datamängden har i avhandlingen aggregerats för att möjliggöra en övergripande analys ur ett aktivitetsteoretiskt perspektiv. Resultatet visar att ett verksamhetsperspektiv ger goda insikter i de val av teknik som görs av medarbetarna. Verksamhetsbaserade faktorer som normskillnader, regelverk och arbetsfördelning kan ses påverka medarbetaren i dennes val av teknik. Även platsen där verksamheten bedrivs påverkar teknikvalet genom sina möjligheter och begränsningar.

Place, publisher, year, edition, pages
Sundsvall: Mittuniversitetet, 2022
Series
Mid Sweden University doctoral thesis, ISSN 1652-893X ; 361
Keywords
post-adoption, teknikval, verksamhet, krisledning, aktivitet, temporal organisering
National Category
Information Systems, Social aspects
Identifiers
urn:nbn:se:miun:diva-43970 (URN)978-91-89341-42-5 (ISBN)
Public defence
2022-01-20, C312, Holmgatan 10, Sundsvall, 13:00
Opponent
Supervisors
Note

Vid tidpunkten för framläggandet av avhandlingen var följande delarbeten opublicerade: delarbete VI.

At the time of the PhD defence the following papers were unpublished: paper VI.

Available from: 2021-12-21 Created: 2021-12-20 Last updated: 2021-12-21Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

Other links

Publisher's full text

Authority records

Granholm, Martina

Search in DiVA

By author/editor
Granholm, Martina
By organisation
Department of Information Systems and Technology
In the same journal
International Journal of Information Systems for Crisis Response and Management
Information Systems, Social aspects

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

doi
urn-nbn

Altmetric score

doi
urn-nbn
Total: 336 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf