miun.sePublications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Temporary agency workers and their psychological contracts
Mid Sweden University, Faculty of Human Sciences, Department of Social Sciences.
2010 (English)In: Employee relations, ISSN 0142-5455, E-ISSN 1758-7069, Vol. 32, no 2, p. 184-199Article in journal (Refereed) Published
Abstract [en]

Purpose – The aim of this article is to test the assumption that both management and co-workers constitute multiple contract constituencies, as advocated for in recent research on psychological contracts. It also aims to test the theory of cognitive schemas as predictors of psychological contract development. Finally, it aims to examine the validity of the relational subscale of psychological contracts.

 

Design/methodology/approach – Data were collected through three survey studies in different workplaces, areas and settings and were analyzed through Fisher's exact test, principal component analysis and hierarchical regression analysis.

 

Findings – The results supported the notion of multiple contract constituencies. Partial support was found for the theory of cognitive schemas and their influence on psychological contract development. The study also revealed new sub-dimensions of the psychological contract, here called “Fellowship” and “Challenge/Development”. These new sub-dimensions respond differently to predictors that, according to psychological contract theory, are supposed to generate similar effects.

 

Research limitations/implications – Since the findings of this study call into question some of the earlier research: it would be desirable to study psychological contracts, using a multiple foci approach, with a greater, random, sample.

 

Practical implications – The results indicate a need to draw further attention to the role of the co-workers in the integration of agency staff in client companies.

 

Originality/value – Since no previous study has tested the notion of co-workers as constituencies of the psychological contract, these empirical results will challenge much previous research on the concept of psychological contracts.

Place, publisher, year, edition, pages
2010. Vol. 32, no 2, p. 184-199
Keywords [en]
Flexible labour, Integration, Psychological contracts, Terporary workers, Sweden
National Category
Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:miun:diva-10995DOI: 10.1108/01425451011010122Scopus ID: 2-s2.0-73649113173OAI: oai:DiVA.org:miun-10995DiVA, id: diva2:285237
Available from: 2010-01-11 Created: 2010-01-11 Last updated: 2017-12-12Bibliographically approved
In thesis
1. Utmanande utveckling: om bemanningskonsulters möte med svårförenliga krav
Open this publication in new window or tab >>Utmanande utveckling: om bemanningskonsulters möte med svårförenliga krav
2011 (Swedish)Licentiate thesis, comprehensive summary (Other academic)
Place, publisher, year, edition, pages
Östersund: Mittuniversitetet, 2011. p. 46
Series
Mid Sweden University licentiate thesis, ISSN 1652-8948 ; 69
National Category
Sociology
Identifiers
urn:nbn:se:miun:diva-15729 (URN)978-91-86694-59-3 (ISBN)
Supervisors
Available from: 2012-01-18 Created: 2012-01-18 Last updated: 2012-07-23Bibliographically approved
2. Delad tillit: Studier av personalinhyrning
Open this publication in new window or tab >>Delad tillit: Studier av personalinhyrning
2015 (Swedish)Doctoral thesis, comprehensive summary (Other academic)
Abstract [sv]

Under 1980-talet började det på olika sätt att talas om ett nytt arbetsliv karakteriserat av organisationers ökade behov av flexibilitet. Under 1990-talet kulminerade denna diskurs med teorier om gränslösa anställningar. Dessa beskrivningar och teorier har visat sig vara kraftigt överdrivna. En liten grupp på arbetsmarknaden, personal som hyrs in av ett kundföretag från bemannings- eller konsultföretag, förkroppsligar dock denna idé om gränslösa anställningar. Bakom idén om det gränslösa arbetslivet ligger ett ideal om fria och autonoma arbetstagare som slitit sig fria från vad som beskrivs som den traditionella anställningens bojor och organisationstillhörighetens ok. Samtidigt konstateras att personal som inte tillhör den organisation där de arbetar blir svåra att reglera och kontrollera. Managementforskningen har identifierat problemen och har föreslagit att tillit på olika sätt ska användas som en kontrollmekanism.

I föreliggande avhandling konstateras det att organisationers koordineringsproblematik blir till krav som den inhyrda personalen måste hantera. Det konstateras hur inhyrd personal möter krav på personlig kontroll, förmåga till social anpassning i skiftande organisationer och krav på ett personligt ansvar för sin kompetensutveckling. Tidigare forskning har visat hur dessa krav förenas med en arbetssituation som kan göra det svårt att leva upp till dem. Med utgångspunkt i sociologisk tillitsteori kan det antas att en oförmåga att leva upp till sådana krav ger en låg grad av kontroll. Kontroll är i sin tur relaterat till tillit. Den sammantagna bilden tycks alltså ge vid handen att arbetet som inhyrd förutsätter tillit, samtidigt som anställningsformen i viss mån underminerar förutsättningarna för tillit. I avhandlingens empiriska delstudier analyseras den inhyrda personalens möte med de krav som de möter i sitt arbete. Olika aspekter av arbete, relaterat till tillit, analyseras.

I den första delstudien analyseras det så kallade psykologiska kontrakt som inhyrd personal har med den kundorganisation där de arbetar. Det konstateras att kontraktet består av två dimensioner med inriktning på kompetensutveckling respektive socialt utbyte med kollegor i kundorganisationerna. Det konstateras även att gemenskapsdimensionen av kontraktet inte revideras i någon större utsträckning med arbetad tid i kundorganisationen men att uppfattade löften om kompetensutveckling i arbetet i någon mån avtar med tid i kundorganisationen.

I den andra delstudien prövas ett antagande om att ett arbete som avviker från den traditionella tillsvidareanställningen (standardanställning) kan förväntas vara relaterad till tillit till andra människor i allmänhet (s.k. generalized trust). Resultaten ger stöd för antagandet. Arbetstagare med så kallat non-standard anställningar i allmänhet - och inhyrd personal specifikt - har en lägre sannolikhet att hysa tillit till människor i allmänhet. Resultaten kan delvis förklaras av en försvagad självtillit i gruppen non-standard.

I avhandlingens tredje delstudie jämförs inhyrd personal med standardanställd personal avseende tillit till kollegor. Med utgångspunkt i tidigare forskning prövas ett teoretiskt antagande om att den inhyrda personalen i mindre utsträckning uppfattar normer i kundorganisationen som kollektivt delade och att de i jämförelse med standardanställda kollegor inte uppfattar sig få lika mycket kompetensutveckling i arbetet. Det kan inte konstateras någon skillnad i upplevd tillgång till kompetensutveckling i arbetet mellan de respektive personalkategorierna inhyrd och direktanställd standardpersonal. Tvärt emot formulerade antaganden visar resultaten att den inhyrda personalen i större utsträckning än den direktanställda standardpersonalen uppfattar normer som kollektivt delade i kundorganisationen. För kompetensutveckling kan det inte konstateras någon skillnad. Detta beaktat visar resultaten ändå att den inhyrda personalen har en lägre sannolikhet att hysa stark tillit till sina kollegor.

I den fjärde delstudien analyseras betydelsen av att uppfatta sig som frivilligt engagerad i arbetet som inhyrd och betydelsen av att uppleva sig få kompetensutveckling i arbetet (employability development) för tillit till den inhyrande organisationen. Resultaten visar att personal som uppfattar sig som ofrivilligt inhyrd har en lägre tillit till kundorganisationen. En interaktion mellan ofrivillighet och kompetensutveckling visar att kompetensutveckling är positivt relaterad till tillit till kundorganisationen för gruppen ofrivilligt inhyrda. Sambandet mellan kompetensutveckling och tillit till kundorganisationen är inte signifikant för de som uppfattar sig som frivilligt inhyrda.

I den sammanfattande kappan lyfts artiklarnas resultat till en diskussion om personalinhyrning som en form av arbetsdelning, och relationen mellan arbetsdelning och tillit. Diskussionen förs med utgångspunkt i Durkheims begreppspar anomisk och tvingad arbetsdelning. Durkheims teori om arbetsdelning på samhällsnivå tas med Williamsons transaktionskostnadsteori ned till organisationsnivå. Med teorin om det psykologiska kontraktet diskuteras betydelsen av att få det som förväntas i transaktioner och betydelsen av att reglera innehållet i transaktioner mellan kontraktsparter. Den sammantagna slutsatsen är att den inhyrda personalens förutsättningar att utveckla tillit står i relation till sådana resurser som ges i arbete i kundorganisationer. Det argumenteras därför slutligt för att personalinhyrning är en form av arbetsdelning som ger upphov till en uppdelning i kategorier av människor som ges olika förutsättningar att utveckla tillit, något som slutligt uttrycks som ett teoretiskt antagande om att personalinhyrning leder till en uppdelning av människor i kategorier med olika nivåer av tillit beroende på deras position i arbetsdelningen.

Place, publisher, year, edition, pages
Östersund: Mittuniversitetet, 2015. p. 98
Series
Mid Sweden University doctoral thesis, ISSN 1652-893X ; 212
National Category
Sociology
Identifiers
urn:nbn:se:miun:diva-24645 (URN)978-91-87557-99-6 (ISBN)
Public defence
2015-03-20, F234, 10:15 (Swedish)
Opponent
Supervisors
Note

Vid tidpunkten för disputationen var följande delarbeten opublicerade: delarbete 3 inskickat,  delarbete 4 inskickat.

At the time of the doctoral defence the following papers were unpublished: paper 3 submitted, paper 4 submitted.

Available from: 2015-03-19 Created: 2015-03-19 Last updated: 2018-05-31Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

Other links

Publisher's full textScopus

Authority records BETA

Svensson, SvenWolven, Lars-Erik

Search in DiVA

By author/editor
Svensson, SvenWolven, Lars-Erik
By organisation
Department of Social Sciences
In the same journal
Employee relations
Sociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

doi
urn-nbn

Altmetric score

doi
urn-nbn
Total: 515 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf