miun.sePublications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Atrium in residential buildings – a design to enhance social interaction in urban areas in Nordic climates
Mid Sweden University, Faculty of Science, Technology and Media, Department of Ecotechnology and Sustainable Building Engineering.ORCID iD: 0000-0001-5356-7471
Mid Sweden University, Faculty of Human Sciences, Department of Psychology.
Mid Sweden University, Faculty of Human Sciences, Department of Psychology.
2018 (English)In: Cold Climate HVAC 2018: Sustainable Buildings in Cold Climates / [ed] Dennis Johansson, Hans Bagge, Åsa Wahlström, Cham: Springer, 2018, p. 773-789Chapter in book (Refereed)
Abstract [en]

The design concept of conditioned atria receive growing popularity in  both commercial and service buildings all over the world, but still not common in the residential sector. This study used a psychological framework to examine if building design with enclosed heated atria in apartment buildings can enhance sense of community and social interactions in Nordic climates. A qualitative study was conducted to understand the perception of residents living in apartment buildings with heated atrium. One of the few examples in Sweden. This was compared to the experience of residents in a “traditional” apartment building without an atrium. The questionnaire was comprised of six parts: (i) socio-demographic aspects; (ii) information about the apartment; (iii) social activities within the building; (iv) social interaction with neighbours; (v) information about principles in life; and (vi) sense of community linked to their homes.

The results showed significant social differences between the residents of the atrium and “traditional” buildings, which could not be explained solely by differences in preferences and principles in life. A large proportion of the social differences between the buildings could be explained by the building design, as the common and semi-private areas within the atrium building provide opportunities to establish social interactions. The residents in the atrium building was found to have greater sense of community and higher frequency of interactions, which are both parts of social sustainability.

Place, publisher, year, edition, pages
Cham: Springer, 2018. p. 773-789
Series
Springer Proceedings in Energy, ISSN 2352-2534
Keywords [en]
Atrium, Residential building, Social interactions
National Category
Social Sciences Interdisciplinary Architectural Engineering
Identifiers
URN: urn:nbn:se:miun:diva-35311DOI: 10.1007/978-3-030-00662-4_65ISBN: 978-3-030-00661-7 (print)ISBN: 978-3-030-00662-4 (electronic)OAI: oai:DiVA.org:miun-35311DiVA, id: diva2:1273060
Available from: 2018-12-20 Created: 2018-12-20 Last updated: 2018-12-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

Other links

Publisher's full text

Authority records BETA

Danielski, ItaiKrook, MalinWeimer, Kerstin

Search in DiVA

By author/editor
Danielski, ItaiKrook, MalinWeimer, Kerstin
By organisation
Department of Ecotechnology and Sustainable Building EngineeringDepartment of Psychology
Social Sciences InterdisciplinaryArchitectural Engineering

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

doi
isbn
urn-nbn

Altmetric score

doi
isbn
urn-nbn
Total: 166 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf