Open this publication in new window or tab >>2024 (Swedish)Conference paper, Oral presentation only (Refereed)
Abstract [sv]
Bakgrund: Psykisk ohälsa är den vanligaste formen av funktionsnedsättning eller ohälsa bland studenter (UHR, 2018). Mellan 2022 och 2023 har andelen kvinnor i åldern 16–29 år som upplever stress ökat från redan höga nivåer, medan den sjunkit för män (FHM, 2023). I denna ålder studerar många. Psykisk ohälsa kan leda till ökade problem att genomföra studierna, fortsatt psykisk ohälsa och långvarig marginalisering kopplat till oförmåga att etablera sig som självständig vuxen (Patel et al., 2007). Universitet och högskolor ska enligt högskolelagen och dess förordningar skapa likvärdiga villkor och arbeta i linje med krav på breddad rekrytering. Tidigare studier har visat att studenter som får stöd under sin studietid har förutsättningar att fullfölja studierna, men att det behövs flera olika insatser (Kim, Kathy & Anthony, 2010). Supported Education (SEd) är en metod som avser att stötta studenter med psykisk ohälsa att söka, erhålla och genomföra studier utifrån egna preferenser (Hofstra & Korevaar, 2016). Effektstudier pågår (Hofstra et al., 2021). Metoden har ursprungligen utvecklats för personer med allvarlig psykisksjukdom men har under senare tid avänts både preventivt och promotivt. Stödet ges ovillkorat till studenter som upplever problem att välja, skaffa och behålla utbildning. Mellan 2020 och 2023 har Supported Education prövats vid Mittuniversitetet med fokus på att behålla utbildning. Sedan hösten 2023 är metoden en permanent verksamhet vid universitetet.
Syftet: Att presentera metoden Supported Education, vägen från projekt till permanent SEd-verksamhetvid Mittuniversitetet samt studenters syn på detta stöd.
Metod: Data utgjordes av enkäter, minnesanteckningar, workshops och intervjuer. Deltagare var studenter och universitetspersonal. En kvalitativ analys genomfördes av utgångsläge, process och upplevelser.
Resultat: Studenter som erhållit stöd via Supported Education upplever bättre struktur, ökad insikt om hinder, behov och resurser samt ökad känsla av sammanhang och trygghet i att stöd finns att få. Bred förankring, där representanter från fakulteterna, studenthälsan, studentkårerna och förvaltningen ingick, gav ett universitetsövergripande stöd för metoden. Verksamhetens placering i organisationen upplevdes som en utmanande process. SEd går emot gängse praxis om pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning genom att ges utan krav på diagnosticering till dem som erfar stödbehov utifrån sin studiesituation. Detta upplevs positivt av både studenter och personal. SEd är en kostnadseffektiv metod som bidrar till att öka tillgängligheten till studier för fler och möjlighet att både fullfölja studier och må rimligt bra under tiden.
Keywords
Breddad rekrytering, driva förändring, studenthälsa, studentmedverkan
National Category
Educational Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:miun:diva-51556 (URN)
Conference
NU2024, Umeå universitet, 17-19 juni, 2024
2024-06-182024-06-182024-06-28Bibliographically approved